Agua de Vilajuïga
Agua de Vilajuïga

Benvingut a Vilajuïga, on, al cor del Parc Natural del Cap de Creus a Catalunya, embotellem una de les millors aigües minerals amb gas natural del món. El sabor extraordinari i amb cos i les delicades bombolles "d’agulla" fan d’aquesta aigua un complement perfecte per a la gastronomia i els vins. Els catalans estem orgullosos de la nostra història, idioma, cuina i tradicions, i aquestes tradicions inclouen l’Aigua de Vilajuïga des de 1904. També estem molt orgullosos de que Vilajuïga fos l'aigua mineral preferida de personalitats com ara el gran pintor surrealista Salvador Dalí. Va ser el seu estil distintiu originat per “alguna cosa de l'aigua", potser?

#
La història

La companyia Aigües Minerals de Vilajuïga va ser fundada el 1904 per sis famílies de la zona que van construir un preciós pavelló d'estil modernista per encabir el manantial i van plantar un jardí deliciós que es van convertir en una atracció popular per als visitants que venien a beure l'aigua.

La fama de Vilajuïga es va estendre per tot arreu gràcies a la seva excepcional qualitat i gust. El 1910 el famós artista italià Leonetto Cappiello va dissenyar un cartell publicitari cridaner que va ajudar a establir la reputació de Vilajuïga i actualment encara és un objecte preciós pels col·leccionistes. Vilajuïga també va ser una de les empreses pioneres en donar suport a les primeres curses d’automobilisme i va patrocinar la primera Volta a Catalunya el 1917.

Les vendes d'exportació van créixer amb força i l’aigua de Vilajuïga s’enviava a les Amèriques i es servia als cotxes restaurant de les principals companyies europees de ferrocarrils, incloent la SNCF i la Wagons Lits. El 1929, l'èxit de Vilajuïga va ser premiat amb una Medalla d'Or de l'Exposició Universal de Barcelona.

En el seu "Viatge a la Catalunya Vella" (publicat el 1942), el famós escriptor Josep Pla, impressionat per l'aigua de Vilajuïga, va escriure: "A Vilajuïga hi ha unes aigües magnifiques, considerades per al ronyó com les millors d'Europa”.

A peu dret amb orgull sobre el poble de Vilajuïga es troben les restes del Castell de Quermançó, construït al segle X i al qual es dóna homenatge amb un motiu del castell visible a cada ampolla de Vilajuïga. Salvador Dalí va somiar amb la construcció d'un òrgan de vent al castell que seria bufat per la forta Tramontana. Qui sap, potser un dia el seu somni es farà realitat i podrem gaudir de la música feta pel vent del nord!

Cartell publicitari del dissenyador italià Leonetto Cappiello, presentat el 1912.

Cartell publicitari del dissenyador italià Leonetto Cappiello, presentat el 1912.

Extractes del primer anàlisi de l’Aigua de Vilajuïga, fet pel Dr. B. Oliver i Rodés el 1903.

Extractes del primer anàlisi de l’Aigua de Vilajuïga, fet pel Dr. B. Oliver i Rodés el 1903.

#
El manantial

El nostre manantial es troba al poble de Vilajuïga, a la comarca de l'Alt Empordà i envoltat pel preciós Parc Natural del Cap de Creus, on els Pirineus es troben amb el Mar Mediterrani. El clima està molt influït pel fort vent del nord, la Tramontana, que és responsable de l'espectacular paisatge, amb formacions de roques erosionades i distorsionades per segles de vent i la pluja.

L'aigua prové d'un aqüífer profund a 200 metres sota Vilajuïga que crea una forta pressió cap a l'exterior que evita qualsevol possible contaminació. Les bombolles naturals i els minerals saludables són el resultat d'un viatge de 30 anys que s'inicia quan plou als turons circumdants del Parc Natural del Cap de Creus. L'aigua passa a través del subsòl on és purificada i absorbeix minerals com el magnesi i el calci i els bicarbonats que li donen les seves bombolles naturals efervescents “d’agulla”. Les bombolles de Vilajuïga són realment un regal de la naturalesa!

Vista del manantial i els jardins d’Aigües Minerals de Vilajuïga.

Vista del manantial i els jardins d’Aigües Minerals de Vilajuïga.

Carrer de les Aigües, Vilajuïga.

Carrer de les Aigües, Vilajuïga.

#
L'aigua

Què és el que fa l’Aigua de Vilajuïga tan única? Després del descobriment del manantial de Vilajuïga la primavera del 1903, el famós químic Dr. B. Oliver i Rodés va realitzar la primera anàlisi de l'aigua i va arribar a les següents conclusions:

1. “Les aigües de Vilajuïga són aigües naturals medicinals”.
2.“Per l’estabilitat del terreny, la constància de la temperatura i la naturalesa de les substàncies mineralitzadores, la composició és fixa i pot ser transportada i consumida lluny del manantial sense que sofreixi les alteracions que es noten en altres aigües”.
3.“La constància de la temperatura i el grau al que broten (16ºC) les fan recomanables des d’un punt de vista higiènic”.
4.“A causa de les seves característiques físiques i organolèptiques, així com per la manca de matèria orgànica i dels seus derivats i per la falta completa de microorganismes, són extremadament potables i constitueixen una excellent aigua de taula”.
5.“Gràcies a la seva composició química presenta accions característiques ben determinades, degudes als efectes dels bicarbonats i clorur sòdics i al bicarbonat lític”.
6.“Estan recomanades per les afeccions de l'estómac, el fetge, la melsa, el pàncrees, així com en els costipats de les vies genito-urinàries i respiratòries i en les malalties cròniques de la pell. També són molt útils en els estats de debilitat, esgotament, diabetes, diàtesis úrica, gota, i sempre que convingui refer-se i evitar les autointoxicaions, com en la tuberculosis, caquèxies, etc. [sic]”.
7.“Les persones sanes, especialment les debilitades de les grans ciutats, poden utilitzar aquestes aigües com a beguda ordinària i per temps indefinit, excepte si el seu metge ho prohibeix expressament. [sic]”.
8.“Aquestes aigües són principalment per servir de beguda, però també poden ser utilitzades per fer gàrgares, glopejades, injeccions, etc”.

Després de tots aquests anys, realment no creiem que ningú hagi descrit millor les qualitats úniques de Vilajuïga que el Dr. Oliver i Rodés.

# Parc Natural del Cap de Creus

Parc Natural del Cap de Creus

#
Les bombolles

Les bombolles naturals de Vilajuïga són més fines i més nombroses que les d’una aigua amb diòxid de carboni (CO2) afegit, fent que l’Aigua de Vilajuïga sigui més delicada pel paladar i que tingui un gust característic.

Michael Masche, autor de FINE WATERS: A Connoisseur’s Guide to the World’s Most Distinctive Bottled Waters, explica per què les bombolles “d’agulla” de Vilajuïga la fan tan especial:

"Certes condicions geològiques excepcionals poden produir aigua amb gas natural. Sovint la carbonatació es pot atribuir a l'activitat volcànica. La carbonatació es produeix quan el diòxid de carboni es dissol en aigua, creant l'efervescència que caracteritza aquestes aigües. Les aigües carbonatades naturals són rares i han estat històricament molt buscades per les seves suposades propietats curatives”.

“Les aigües efervescents són una sorpresa per a molts sibarites. Aquestes aigües sofisticades, amb les bombolles més petites possibles, es situen en el límit entre les aigües sense gas i les lleugerament carbonatades”.

“Beure una aigua que gairebé sembla sense gas, però que té un toc de carbonatació (i per tant un indici de la sensació a la boca) ofereix una nova sensació per a moltes persones".

# El Castell de Quermançó està a 2 km. al nord del poble de Vilajuïga.

El Castell de Quermançó està a 2 km. al nord del poble de Vilajuïga.

#
El gust#

No totes les aigües són iguals! El subtil sabor de Vilajuïga el determinen els minerals que conté. Els estrats geològics locals aporten diferents minerals que són els que donen a Vilajuïga les seves característiques úniques.

Composició mineral (mg/L):

Residu sec a 180º C:
Bicarbonat:
Clorurs:
Fluorurs:
Calci:
Magnesi:
Sodi:
Potassi:
Estronci:
Liti:
Sílice:
Sulfats:

1.946
1.790
257
2,7
85,3
44,1
591,0
28,0
0,90
0,98
39,9
8,8

El sommelier Steve Rowe, en la seva degustació de l’aigua, assenyala: "Vilajuïga és una aigua amb molt cos, amb una sensació en boca fresca i cremosa i unes fines bombolles que deixen un dolç sabor suau”.

Per experimentar realment Vilajuïga en el seu millor estat, li suggerim que provi Vilajuïga a una temperatura de 15ºC, idealment en una copa de vidre.

#
La gastronomia

Menjars: Vilajuïga és el acompanyament perfecte per a menjars de gran qualitat. De fet, ens enorgulleix poder dir que l’Aigua de Vilajuïga es servia a El Bulli, el restaurant llegendari votat com el millor del món el rècord de cinc anys i ubicat prop de Roses, ben aprop del manantial de Vilajuïga. El fundador de El Bulli, Ferran Adrià, amb una genialitat a la cuina sovint comparada a la de Salvador Dalí, cuidava molt els ingredients –aigua mineral inclosa!

Però l’Aigua de Vilajuïga no només pot acompanyar l’alta cuina! Podrà gaudir de Vilajuïga amb plats clàssics catalans com ara: xai rostit amb 12 caps d'all o peus de porc farcits amb bolets. Les bombolles delicades són un gran complement per una amanida catalana com l’esqueixada de lluç amb caviar. I, de postres, per què no una combinació amb un formatge curat com el Serrat dels Pirineus?

Vi: Vilajuïga pot sumar-se a una degustació de bons vins. Les bombolles efervescents de Vilajuïga l'ajudaran a netejar suaument el paladar, permetent que les papil·les gustatives puguin apreciar les subtils complexitats d'un gran vi –especialment un esplèndid vi negre de la terra de Vilajuïga amb la denominació d’origen de l’Empordà.

Pa: A Catalunya hi ha una llarga tradició de fer pa amb aigua carbonatada. Afegint un got de Vilajuïga a la barreja es pot aconseguir una textura cruixent deliciosa amb un sabor ric i intens. Si vol preparar-lo vostè mateix, aquí hi ha la recepta:

- 250 ml d'Aigua de Vilajuïga
- 480 grams de farina
- 1 paquet de llevat
- 2 culleradetes d'oli d'oliva verge
- 1 culleradeta de sucre moreno
- 1 culleradeta i mitja de sal

El pa de tres punxes preferit de Salvador Dalí

El pa de tres punxes preferit de Salvador Dalí

Combinar Aigua de Vilajuïga amb vins

Combinar Aigua de Vilajuïga amb vins

Guisat català de sípia amb pinyons

Guisat català de sípia amb pinyons

#
Salvador Dalí i VilajuïgaSalvador Dalí i Vilajuïga

L’Aigua de Vilajuïga era l’aigua mineral favorita de Salvador Dalí, i el motiu que recorda a un bigoti que hi ha a cada ampolla de Vilajuïga vol rendir homenatge a aquest gran geni. Vilajuïga és dins el famós "Triangle Dalí" que connecta el Teatre Museu Dalí de Figueres amb el Castell Gala Dalí de Púbol i la Casa de Dalí a Port Lligat prop de Cadaqués. Les connexions de Vilajuïga amb Salvador Dalí són moltes. L'artista va néixer a Figueres el 1904, el mateix any en què la companyia Aigües Minerals de Vilajuïga es va fundar.

Un conseller d'Aigües Minerals de Vilajuïga, net d’un dels accionistes fundadors de l’empresa, recorda: "Salvador Dalí passava els estius a la seva casa de Port Lligat. Tan aviat com Dalí arribava de París, es rebien successives comandes d’Aigua de Vilajuïga, que era transportada a Cadaqués pel transportista local i d’allà, un carro tirat per un burro recorria el llarg camí cap a Port Lligat, amb un lliurament especial per al gran home”.

En un article publicat el 1977, el periodista Emilio Casademont descriu els sopars amb Salvador Dalí a l’Hotel Duran de Figueres. "En diverses ocasions he tingut l'honor de sopar amb Salvador Dalí, sempre a l'Hotel Duran de Figueres –a la seva taula privada en el Celler de Ca la Teta. Mai bevia vi, només aigua. Però no era una aigua qualsevol la que Dalí bevia, ni de bon tros. El geni de Port Lligat sabia exactament què escollir i per tant prenia Aigua de Vilajuïga, que li va explicar que tenia un sabor deliciós i que era coneguda des de feia temps per les seves propietats medicinals. Per Dalí, l’Aigua de Vilajuïga era única".

Dibuix de Salvador Dalí, donat al seu amic Luís Duran, propietari del seu restaurant favorit, l’Hotel Duran de Figueres.

Dibuix de Salvador Dalí, donat al seu amic Luís Duran, propietari del seu restaurant favorit, l’Hotel Duran de Figueres.

Salvador Dalí menjant amb Aigua de Vilajuïga a la seva casa de Cadaquès.

Salvador Dalí menjant amb Aigua de Vilajuïga a la seva casa de Cadaquès.

Ampolles de vidre originals d’Aigua de Vilajuïga de 1920.

Ampolles de vidre originals d’Aigua de Vilajuïga de 1920.

Un dels primers anuncis d’Aigua de Vilajuïga, de 1914.

Un dels primers anuncis d’Aigua de Vilajuïga, de 1914.

# ## La FINE WATER SOCIETY #
La FINE WATER SOCIETY

L’Aigua de Vilajuïga és un orgullós membre de la Fine Water Society. Ens adherim als seus principis, que inclouen:

Les Fine Waters són especials, i reflecteixen el seu origen, que fa que siguin aigües úniques.

Una Fine Water prové d'un manantial únic i ben definit.

Una Fine Water no té cap objectiu més alt que transportar l'experiència de “beure aigua del manantial" a qualsevol lloc on el consumidor opti per obrir l'ampolla.

Les Fine Waters són productes naturals, embotellats en simbiosi sostenible amb el medi ambient natural i social que envolta el manantial i l’àrea de recollida.

#
ContacteContact Us via Facebook

Estem molt orgullosos de la nostra aigua i ens agradaria molt que experimentès el seu extraordinari sabor i la seva textura refrescant. Per assaborir la puresa única de Vilajuïga, contacti amb nosaltres a: